Digitalt ställs mot analogt

Den digitala fördelen
Digitala kameror finns i överflöd hos elektronikhandlarna, medan de analoga har kommit att bli mer retro och endast dyker upp på andrahandsförsäljningar eller hos specialiserade fotohandlare. Att fotografera digitalt är enkelt, det går snabbt och man har möjlighet att ändra sig. Ta hundra bilder och behåll tio. Det skulle aldrig gå med en analog kamera. Det är också därför som den digitala kameran slagit igenom på ett sådant vis som den trots allt gjort.

Retro är intressant
Att handla i andra hand och agera på ett mer gammaldags och ibland även traditionellt vis finns det många som är intresserade av, även inom fotograferingssammanhang. För en fotofanatiker kan det vara en otroligt häftig upplevelse att behandla en analog kamera, medan andra kan se det som slöseri med tid.

Att framkalla
Den som väljer att arbeta analogt får vara beredd på längre väntetid och omständligare metoder, dock ser många en viss charm i detta. Framförallt när det kommer till framkallning utgör en analog kamera mer arbete. Med en digital kamera finns filerna digitalt, de går att radera eller bearbeta till storlek och utseende, och det går snabbt och smidigt att överföra till fotopapper. En analog kamera resulterar i negativ av varje taget fotografi, vilket inte går att ändra på något vis och kräver längre tid och krångligare metoder att framkalla. Å andra sidan, för den som ser charmen i det hela utgör dessa nackdelar knappast något negativt.